Veelgestelde vragen

Bij verschillende producten vindt u een aantal woorden terug waarvan u waarschijnlijk nog nooit gehoord had.
Vandaar enkele toelichtingen.

 1. Wat is NASA (traagschuim) – memory foam?

  Nasa Foam of slow-motion Foam zijn de namen die men voor traagschuim gebruikt. Deze matrassen zijn bedoeld voor mensen met rug- of spierklachten, zijn drukverlagend dus optimaal voor mensen met gewrichtspijnen. Deze schuimsoort reageert op lichaamswarmte en wordt extra soepel. Er wordt een minimale tegendruk op het lichaam ervaren.

  Het schuim reageert ook op de omgevingstemperatuur. Traagfoam heeft een dicht cellenstructuur, waardoor lichaamswarmte en lichaamsvocht redelijk wordt afgevoerd. Traagfoam is uitstekend te combineren met verstelbare matrasdragers. Doordat de matras drukverlagend is, is de bloedsomloop constant en daardoor blijft het lichaam warmer dus transpireert men meer, deze matras is daarom niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Een voordeel is dat men wel minder draait tijdens de slaap. De dichtheid van het traagschuim speelt een belangrijke rol. Een hoge densiteit reageert anders dan een lage densiteit. De hoge densiteitsschuimen voelen harder aan en reageren langzamer, wat het overigens zwaarder maakt om te draaien in bed. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ademen. Het wordt hierdoor warmer en neemt minder goed vocht op. Daarbij is het ook zo dat een hoge densiteit sterker op temperatuurwisselingen reageert en een kleinere marge qua temperatuur schommelingen verdraagt. Bij te hogere densiteiten (65 kg/m3 tot 85 kg/m3) zijn meer warmteklachten en ligt men meer “vast”.

  Voor medische doeleinden wordt bijna nooit voor een hogere densiteit dan 60 kg. gekozen.
  De laatste paar jaar kwamen er veel nieuwe traagschuimen op de markt met een hoge densiteit van 70/85 kg/m3 ook uit China en Turkije. Dit traagschuim biedt niet hetzelfde comfort als een 50 kg/m3 traagschuim, het ventileren gaat absoluut achteruit en het is warmer vanwege de hogere dichtheid. Ook kwamen er matrassen op de markt met een densiteit van 35 en 40 kg/m3. Ze zien er goed uit en reageren goed maar als de densiteit te laag wordt is de levensduur ook iets korter.

  Traagschuimmatrassen worden veelal aan de gezondheidssector geleverd en het is daarom van groot belang dat de matrassen bij 24 uur gebruik niet vochtig en klam worden. De verlijming kan wat dat betreft veel uitmaken. Er zijn 3 manieren van verlijmen: met waterbasis lijm, met synthetische lijm en hotmelting d.m.v. hars. Het voordeel van lijmen op waterbasis ten opzichte van synthetische lijm is dat waterbasislijm zich alleen hecht aan de celranden. Hierdoor smeer je de open celstructuur niet dicht en blijft er dus een goede verademing tussen de 2 schuimsoorten.

  De matrastijk is ook een belangrijk onderdeel van ieder matras, en vooral voor een traagschuimmatras. De tijk zorgt namelijk voor een goede vochtopname, temperatuur en ventilatie tussen de beslaper van de matras en het schuim.

  Ook van belang is de dikte van de matras. Een matras moet minimaal 18 cm. dik zijn.

  Eigenschappen van een traagschuim matras:

  voelt gemiddeld in temperatuur
  redelijke vochtopname & ventilatie
  zeer goede conformiteit
  medisch matras
  niet geschikt voor mensen zonder gewrichtsproblemen of mensen die veel transpireren

 2. Wat is Tencel?

  Tencel, een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet, wordt gemaakt van eucalyptusbomen. De bomen, die groeien in speciaal beheerde duurzame bossen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en dan worden de kale stammen in hele kleine stukjes gehakt. Al die stukjes komen dan in een grote bak terecht samen met een stof dat ervoor zorgt dat de stukjes oplossen en een vloeistof vormen.

  De vloeistof wordt vervolgens door een spinneret, dat is een soort douchekop, geperst, waardoor lange draden ontstaan. Die draden worden vezels door ze weer door een stof te halen. Daarna worden de draden in kleine stukjes gehakt en worden dan tot garen gesponnen.

  Tencel is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel als linnen, zo warm als wol en veel beter vocht absorberend dan katoen.

  Tencel is de eerste cellulose vezel die zijn enorme kracht krijgt uit nano-technologie. Als resultaat van de geconcentreerde en regelmatige structuur van de non-vezels, kunnen er nieuwe functionele eigenschappen aan Tencel worden toegevoegd. Deze garanderen een uitstekende vochtopname, gecombineerd met optimaal vochtmanagement. Ons lichaam geeft gedurende het slapen minimaal 0.4 liter transpiratievocht af maar de goede vochtabsorptie van Tencel garandeert dat de matras aangenaam droog blijft en zo de nachtrust bevorderd. Tencel absorbeert het overtollige vocht en staat het snel weer af aan de atmosfeer. Tencel biedt natuurlijke koeling, uitstekend vochtmanagement en gaat bacteriegroei tegen.

  De huid is het grootste menselijke ademhalende orgaan. De menselijke huis fungeert als een beschermende laag die de lichaamstemperatuur reguleert en zorgt voor de waterbalans. Tencel ondersteunt deze lichaamsfunctie door als een tweede huid op te treden.

  Het extreem gladde oppervlak van Tencel voelt streelzacht en bijzonder plezierig aan de huid. Het heeft een uiterst zachte vezelstructuur, controleert de temperatuur en is irritatievrij voor de gevoelige huid.

  Als het aankomt op hygiëne en bacteriegroei leveren de eigen en natuurlijke eigenschappen van Tencel een verscheidenheid aan voordelen voor de huid. Tencel geeft bacteriën geen kans om te groeien. Bacteriegroei wordt voorkomen op een 100% natuurlijke manier. De perfecte vochtregulatie van de vezel is hiertoe de sleutel. Als er vocht wordt geproduceerd wordt het direct geabsorbeerd van de huid en naar de binnenkant van de vezel getransporteerd. Op die manier ontstaat er geen vochtlaagje op de huid waar bacteriën kunnen groeien. Tencel voorkomt bacteriegroei, blinkt uit in vochttransport, is geheel vrij van chemicaliën en voorkomt irritatie. Tencel is de meest hygiënische natuurlijke vezel. Het voorkomt van nature de groei van bacteriën zonder gebruikmaking of toevoeging van chemicaliën.

  Tencel is van basis een 100% natuurlijke grondstof en is volledig biologisch afbreekbaar.

  Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels altijd gebleekt te worden. De vezels voor de Tencel stof worden volledig chloorvrij gebleekt.

  Onderzoek heeft vastgesteld dat 25-30% van de allergieën veroorzaakt wordt door de huisstofmijt. Vooral wat betreft Astmaproblemen zou de huisstofmijt zelfs in 50% van de gevallen verantwoordelijk zijn. Nog een 5% van de bevolking is allergisch voor de schimmels die zich in de matrasstoffen bevinden en die als voedsel dienen voor de huisstofmijt. Van de huidschilfers die de mens in zijn bed verliest leeft de mijt voornamelijk. De schilfers zorgen er samen met de schimmels voor dat de huisstofmijt dit voedsel goed opneemt.

  Niet de mijt zelf, maar haar uitwerpselen zijn de verwekkers van allergieën.

  Je kan huisstofmijt bestrijden door de hoeveelheid vocht in huis te beperken. Regelmatig luchten van een matras is zeer belangrijk. Is de matras droog dan valt de ontwikkeling van schimmels zo goed als stil. Is de matras voorzien van een afneembare hoes dan is het aan te bevelen deze regelmatig te wassen op een temperatuur van 60 graden. Bij een vaste tijk is stofzuigen een tijdelijke oplossing.

  Chemische bestrijding is uit den boze. Daarom is men op zoek gegaan naar een permanente oplossing. Na jarenlang research ontstond Tencel.

  Dit is dus de reden waarom we Tencel stof hebben gekozen:

  • Anti bacterieel
  • Anti huisstofmijt
  • Anti allergie
  • Goede ventilatie
  • Milieuvriendelijk
 3. Wat is GELFOAM?

  Gel foam is een schuimsoort die reageert op lichaamsdruk, het schuim wordt extra soepel  en er wordt een minimale tegendruk op het lichaam ervaren.
  Het grote voordeel van dit nieuwe revolutionaire en gepatenteerde schuim is dat het optimaal ventileert. Het unieke van deze schuimsoort is het houdt geen warmte vast maar is wel drukverlagend.

  Heel simpel uitgelegd, het is een combinatie van HR schuim en NASA schuim.
  HR schuim ventileert goed maar is niet drukverlagend, NASA schuim is wel drukverlagend en vormt zich helemaal naar uw lichaam maar ventileert slecht.
  Matrassen met dit schuim zijn bedoeld voor mensen met rug- of spierklachten, ze zijn drukverlagend dus optimaal voor mensen met gewrichtspijnen.
  Doordat de matrassen drukverlagend zijn is de bloedsomloop constant en het lichaam blijft warmer. Normaal gaat u dan meer transpireren maar doordat het schuim ventileert zal u hier dus geen last van hebben.

  Gel foam heeft een open cellenstructuur waardoor lichaamswarmte en lichaamsvocht zeer goed wordt afgevoerd.
  De dichtheid (densiteit) van schuim speelt een belangrijke rol. Een hoge densiteit reageert anders dan een lage densiteit. De hoge densiteitsschuimen voelen harder aan en reageren langzamer, wat het overigens zwaarder maakt om te draaien in bed. Als de cellen kleiner zijn kan het ook automatisch minder ademen. Het wordt hierdoor warmer en neemt minder goed vocht op. Daarbij is het ook zo dat een hoge densiteit sterker op temperatuurswisselingen reageert en een kleinere marge qua temperatuur schommelingen verdraagt. Bij te hoge densiteiten (65 kg/m3 tot 85 kg/m3) zijn meer warmteklachten en ligt men meer vast.

  Gel foam matrassen zijn uitstekend te combineren met verstelbare matrasdragers.
  Matrassen met dit schuim zijn bedoeld voor mensen met rug- of spierklachten, ze zijn drukverlagend dus optimaal voor mensen met gewrichtspijnen.
  Doordat de matrassen drukverlagend zijn is de bloedsomloop constant en het lichaam blijft warmer. Normaal gaat u dan meer transpireren maar doordat het schuim ventileert zal u hier dus geen last van hebben.

   

 4. Wat is KOUDSCHUIM?

  Deze vorm van schuim zorgt voor een hoge mate van comfort. Het vormt zich het beste naar uw lichaam en is een schuim met hoge comfort eigenschappen. Te verkrijgen vanaf 30 tot 60 kg/m³.

  De reactieve polyetherpolyol zorgt ervoor dat de veerkracht merkelijk hoger is dan bij conventionele schuimen. De celstructuur is open en zeer gedifferentieerd, en zal daardoor het vocht veel beter opnemen dan een polyethermatras. Het materiaal ademt ook veel beter. Een koudschuimmatras is een ideale flexibele en sterke matras die bij het opmaken van het bed makkelijk in het gebruik is. Het is een matras naar de laatste technologie. De hardheid van de matras is zeer goed afgestemd op de lattenbodem of boxspring. Deze matrassen zijn vrij van schadelijke stoffen.

  Opmerkelijk aan koudschuim is dat het brandvertragend is.

  H.R. High Resilience (HR 30 tot HR 60)

  Bij koudschuimmatrassen wordt er een onderscheid gemaakt tussen 30, 40, 50, 55 en 60 HR. HR staat voor High Resilience of hoge veerkracht.
  Hoe hoger het soortelijk gewicht des te beter de matras zich naar uw lichaam vormt. Koudschuimmatrassen kennen een lange levensduur, maar de levensduur verschilt wel naar gelang het HR gehalte.

  Eigenschappen van een koudschuimmatras:

  • goede conformiteit / de beste lichaamsondersteuning
  • voelt niet warm aan
  • goede vochtopname & ventilatie
  • lange levensduur
  • neem nooit een te dikke HR matras (max. 20 cm. hoog)
  • matras zonder klachten
 5. Wat is LATEX?

  Latex is een natuurproduct wat komt van de latexboom en wordt gebakken in haar uiteindelijke vorm. Door een latex matras worden alle lichaamsdelen optimaal ondersteund, het latex past zich door druk en warmte aan de vormen van het lichaam aan en zorgt daarmee voor een betere verdeling van de lichaamsdruk.

  Doordat latexmatrassen een redelijk vochtregulerend, ademend en aanpassend vermogen hebben, is het wel een warm matras. Daardoor is het minder goed aan te bevelen voor mensen die bovenmatig veel vocht verliezen gedurende de nacht.Wanneer men deze minimale lichaamsdruk ervaart slaapt men doorgaans beter. De open celstructuur van latex, de ventilatiekanalen en de oppervlakteprofilering zorgen voor een constante luchtcirculatie en is deze daarmee gewaarborgd. Bovendien ontstaat door de beweging van degene die het bed beslaapt een gelijktijdig pomp- en zuigeffect wat voor een constante luchtwisseling zorgt. Daarmee zet iedere beweging een pomp- of een zuigeffect in werking.

  De levensduur van een latexmatras is, normaal gesproken, minder lang dan die van een binnenverings-, pocketveer-, traagschuim-, of koudschuimmatras. Waarmee het zeer geschikt is voor alle ventilerende, vaste en verstelbare matrasdragers. Waardoor er geen aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden.

  Algemene eigenschappen van een latex matras:

  • houdt warmte vast
  • goede conformiteit
  • perfecte druk verdeling
  • matige vochtopname
  • matige tot slechte ventilatie
 6. Wat is TOPPER of BODYTOPPER?

  Toppers zijn 6 of 8 cm dunne matrassen die op de bestaande matras wordt geplaatst. Een topper creëert een heerlijk zacht en aangenaam ligcomfort, en is gemakkelijk te keren en te luchten. Ze hebben vaak een kern van HR 40, latex, gelfoam of traagschuim/nasafoam, en zijn in vele maten te leveren.

  Heeft u twee aparte eenpersoons matrassen dan kunt u door het plaatsen van een tweepersoons topper de vervelende naad tussen de twee matrassen wegwerken. Bij twee elektrische verstelbare bedbodems of boxsprings kiest u natuurlijk voor twee aparte of voor een topper met zogenaamde split.

  Nieuw in ons assortiment is de Bodytopper, deze bodytop heeft een kern van ca. 6 cm, de totale hoogte is ca. 12 cm. Deze bodytop wordt geleverd met een tencel tijk. De bodytop is verkrijgbaar met of zonder split en in de materialen: HR 40 koudschuim, latex, nasaschuim en gelfoam.